shindenin kesä

Kesävapaiden kunniaksi Shinden Dojon oma Jenni Tanskanen Helsingistä lähti tien päälle selvittämään, mitä eri dojoilla tapahtuu kesän aikana.

Helsinki-Ichiban besto V 7.-9.6.2019

Ichiban besto -seminaarisarja eteni viidenteen osaansa viikonloppuna Helsingissä. Seminaarin aiheena oli vuoden 2019 shodan-kokeiden koulukuntakatat ja viikonlopun aikana shihanit Leo Hintikka, Heikki Kääriäinen ja Ville Virmajoki opettivatkin kaikkiaan 18 kataa. 18 katan läpikäyminen viikonlopun aikana oli opettajien ja oppilaiden mielestä raskas, mutta antoisa kokemus. Lisähaastetta leiriin toi myös viikonlopulle sattunut hellekeli ja tauoilla gi:n takkeja roikkuikin ympäri dojoa tuulettumassa hikoilun jäljiltä.

Pelkästään koulukuntakatoihin keskittynyt leiri on harvinaisuus Shinden Dojon leiriohjelmistossa ja tiukka aiherajaus asettaa omat haasteensa opettajillekin. Läpikäytäviä katoja oli niin monta, ettei mahdollisuuksia aihealueiden laajemmalle tutkimiselle juuri jäänyt. Muodon lisäksi katoista opetettiin myös syventäviä näkökohtia, mutta infoähkyn minimoimiseksi opetuksessa ei kuitenkaan voinut ammentaa myöskään liikaa tietoa. Opetettujen katojen isosta lukumäärästä ja keliolosuhteista huolimatta opettajat olivat yhtä mieltä siitä, että leirin aikana harjoittelijat tekivät kovasti töitä ja viikonloppuna saavutettiin silminnähtävää kehitystä.

Shodan-kokelaat pitivät seminaaria erittäin hyödyllisenä. Vaikka kaikki kokelaat ovat harjoitelleet ja leireilleet aktiivisesti oli tämä seminaari uusi kokemus, kun koko viikonlopun oli pidettävä tuntosarvet pystyssä, jotta kaikki mahdollinen informaatio tarttuisi mukaan. Kokelaista oli myös tärkeää päästä harjoittelemaan keskenään ja tietoa sekä kokemuksia päästiin jakamaan näin myös kokelaiden välillä.

62014995_1378692075633304_8293413438613356544_n.jpg

Kyseessä oli toinen Ichiban besto -seminaari, jonka Heikki, Leo ja Ville opettivat kolmestaan. Sekä opettajat että oppilaat olivat tyytyväisiä kolmen opettajan komboon. Opettajien näkökulmasta opetusvastuu jakautui tasaisesti kolmen opettajan välille ja tutuista tekniikoista löytyi kollegoiden opetuksen kautta uusia näkökulmia. Shodan-kokelaat, sekä luonnollisesti myös muut harjoittelijat, puolestaan saivat seminaarin aikana monipuolista palautetta opettajien kiinnittäessä huomiota eri asioihin ja painottaessa eri näkökulmia. Yhtenevää opettajien ja shodan-kokelaiden kokemuksissa oli myös se, että leirin aikana saatiin onnistuneesti läpikäytyä raamit katojen osalta, mutta sisällön hiomista täytyy vielä jatkaa. Shodan-kokelaat kokivat saaneensa tärkeitä näkökohtia katojen työstämiseen ja mieleen nousi myös paljon kysymyksiä, joiden perusteella kataharjoittelua on hyvä työstää eteenpäin.

Helsingissä Heikin, Leon ja Villen treenit jatkuvat päädojolla normaalisti kesän aikana ja mahdollisia kesälomia katsotaan tapauskohtaisesti. Heikki sekä Leo jatkavat shodan-kokelaiden valmistamista tulevaan vyökokeeseen ja Ville suunnittelee vaihtavansa Shinden fudo ryu -teeman pian Koto ryu:n. Kesälläkin päädojolla luvassa kaiken tasoisille harjoittelijoille erittäin hyvää treeniä!

- JenniTampere 12.6.2019

Tampereella treenit aloitettiin fiilistelemällä vastajulkaistua kesäleirin traileria! Katso se etusivulta.

Bujinkan Shinden Dojo Tampere on ollut toiminnassa vuodesta 2015 ja päävastuussa on shidoshi Henri Pirinen. Kesäkaudella Tampereen harjoitukset pyörivät ulkosalla 2-3 kertaa viikossa. Harjoitusaikataulua ei ole vielä lyöty täysin lukkoon vaan ajat sovitaan porukalla niin, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle – kesällähän ulkona voi treenata (melkein) missä ja milloin vain. Pääpiirteissään toiminta keskittyy kesällä Vihilahden puistoon ja viihtyisä alue tarjoaakin monipuolisesti harjoittelupaikkoja. Seuraava peruskurssi alkaa syksyllä, mutta uudet harjoittelijat ovat tervetulleita tutustumaan bujinkaniin jo kesän aikana – tarkista siis Tampereen yhteystiedot ja laita rohkeasti viestiä.

Kesän opetuksessa Henri on päättänyt keskittyä pitkiin aseisiin jatkumona viime kesän bo-painotteiselle harjoittelulle eli bokken ja bo kannattaa tamperelaisten kantaa mukaan treeneihin. Talven harjoittelutilat Hervannassa ovat melko ahtaat ja kesällä puiston tarjoamasta tilasta otetaan kaikki hyöty irti. Puistossa etäisyyksien tutkiminen ja hahmottaminen kun on helpompaa eikä matala katto ole häiriötekijänä. Aktiivisesti leireilevä Henri aikoo osallistua kesäkuiselle Jyväskylän leirille ja myös koko kesäleirille, joten tuoretta oppia virtaa varmasti Tampereelle.

Henri on ollut tyytyväinen harjoitteluaktiivisuuteen Tampereella ja uskoo, että kesällä porukkaa riittää harjoituksissa lomista ja reissuista huolimatta. Keskiviikkoiltana Vihilahden puistoon saapuikin Henrin ja allekirjoittaneen lisäksi viisi innokasta harjoittelijaa. Alkulämpimiksi aloitimme kihon hapolla ja tarkemman tarkastelun alle valikoituivat kamaekatat sekä gossadori. Porukka pysyi tarkkaavaisena koko parituntisen ajan esittäen myös hyödyllisiä kysymyksiä. Kaiken kaikkiaan Tampereen pysähdyksestä jäi minulle hyvä fiilis ja tällä dojolla voisin tulla vierailemaan milloin vain uudestaan. Kiitos Tampere – kesäleirillä nähdään!

- Jenni

64314665_621661724980307_4048072969300213760_n.jpgShihan Heikki Kääriäinen Jyväskylässä 14.-16.2019

Bujinkan Shinden Dojon kesäleiri täyttyy hyvää vauhtia ja puolet majoituksesta on jo täytetty. Oma paikka leirille kannattaa varmistaa nopeasti – tsekkaa lisätiedot etusivulta!

Kesäkuun toinen leiri Suomessa järjestettiin Jyväskylässä 14.-16.6.2019 ja opettajaksi saapui shihan Heikki Kääriäinen Helsingistä. Heikki on aikoinaan perustanut Shinden Dojo Jyväskylän ja hänet kutsutaankin säännöllisesti paikkakunnalle opettamaan. Myös tällä kertaa leirille osallistui mukavasti paikallisia sekä ulkopaikkakuntalaisia harjoittelijoita ja paikalla oli päivästä riippuen 15-20 osallistujaa. Teemana oli vyökoetekniikat ja leirillä käytiin läpi kattavasti bo- ja koulukuntakatoja sekä miekkatekniikkaa.

Kesän harjoitukset pyörivät Jyväskylässä täyttä vauhtia koko kesän kolmien treenien voimin ja viikkoon mahtuu kaksien ulkotreenien lisäksi yksi sisätreenivuoro sadekesän varalle. Ulkotreenien paikkaa saatetaan fiiliksen mukaan vaihdella ja onpa tälle kesälle löytynyt uudeksi harjoittelumaastoksi kätketty helmi keskustan tuntumasta. Kesäkaudella harjoittelu painottuu asetekniikkaan ja myös oppilaat voivat toivoa käsiteltäväksi tiettyjä teemoja. Aktiivisen harjoittelijaporukan lisäksi paikkakunnalla vaikuttaa useampia opettajia, joten erityisiä kesälomataukoja opetuksessa ei tarvitse pitää vaikka joku yksittäinen opettaja kesälomareissulle lähtisikin.

Jyväskylä on aina ollut aktiivinen dojo niin seminaarien järjestämisessä kuin seminaareille osallistumisessa. Paikalliset harjoittelijat ovat vakiokasvoja Shinden Dojon seminaareilla ja kesäleirillekin osallistuu 6-10 jyväskyläläistä. Detaljina lisättäköön, että seuran harjoittelijoista 40% on naisia – hienoa, että mimmitkin ovat löytäneet bujinkanin Jyväskylässä. Seuraava peruskurssi järjestetään syksyllä ja talvikaudella harjoituksia on neljästi viikossa. Jos kiinnostus bujinkaniin on jo herännyt ei syksyyn asti tarvitse odottaa vaan harjoituksiin otetaan mukaan myös kesäkaudella.

Jyväskylä – kiitos jälleen vieraanvaraisuudesta, nähdään pian uudestaan!

- Jenni

WhatsApp+Image+2019-06-15+at+18.15.23.jpg

Kajaani 17.6.2019

Hikinen matka bussilla johti Jyväskylästä Kajaaniin tutustumaan Suomen nuorimpaan Shinden Dojoon! Kajaanissa toiminta on alkanut keväällä 2017 shidoshi Juho Ihalaisen muutettua paikkakunnalle Joensuusta. Parissa vuodessa toiminta on ehtinyt jo vakiintua ja Juho on saanut kerättyä kasaan tiiviin ja aktiivisesti harjoittelevan ryhmän.

Harjoituksiin saapui Kajaanin koko aktiiviporukka ja vietimmekin mukavat kaksi tuntia puistossa treenaten. Komeat ukkospilvet onneksi kiersivät meidät eikä pientä tihkusadetta säikähdetty vaan siirryimme puiden alle sateen suojaan. Treeneissä käsittelimme edeltävän viikonlopun Jyväskylän leirin aiheita, tosin joidenkin sattumusten kautta päädyimme lopettamaan treenit perus tehodoki-tekniikoihin – erilainen kiertokulku näissä treeneissä. Tunnelma harjoituksissa oli rento ja välitön ja uskon, että uusi tai vanha bujinkan-harrastaja tuntee itsensä tervetulleeksi tähän porukkaan.

Uudet harjoittelijat Kajaani ottaa mukaan lennosta eli otathan reippaasti yhteyttä Juhoon vaikka jo kesän aikana. Dojon toimintaa ja bujinkania esitellään syksymmällä harrastemessuilla, jolloin on myös oiva mahdollisuus tutustua paikallisiin harjoittelijoihin. Kesän ajan harjoitukset pyörivät kahdesti viikossa. Varsinaisia kesätaukoja ei pidetä, joskin sään vuoksi yksittäisiä ulkotreenejä voi joutua perumaan. Kesäkauden harjoittelu tapahtuukin ulkona ja talvikaudeksi tilat löytyvät Kajaanihallin tatameilta.

Kiitos Kajaani, oli hienoa päästä tutustumaan teihin, nähdään taas!

Jenni

PS. Kesäleirille saapuu vieraita – opettajia sekä oppilaita – pitkin maailmaa. Varmistathan paikkasi tässä ennätyssuuressa Shindenin kesätapahtumassa!

65141757_465394100674123_7616262722857992192_n.jpg


Joensuu 19.6.2019

Kesäkierroksella ennen juhannusta ehdin vielä pistäytymään Joensuussa. Joensuun Shinden Dojo on tunnettu hyvästä ryhmähengestään ja hyvä tunnelma oli aistittavissa myös harjoitusten aikana. Bujinkan-treenien lisäksi Joensuun porukka kokoontuu harrastamaan erilaista liikuntaa sekä järjestää säännöllisesti illanviettoja. Näin kesällä fyysistä kuntoa kasvatetaan lihaskunto- ja porrasjuoksutreeneillä ja viimeisimpänä lajikokeiluna he kävivät seinäkiipeilemässä. Kesäkaudelle 2019 on varattu yksi kiinteä sisävuoro ja lisäksi bujinkania treenataan ulkona sään salliessa. Harjoittelu on keskittynyt urheilutalon tatameille ja piha-alueen nurmikoille, joten jos bongaat mustapukuisia harrastajia temmeltämästä urheilutalon liepeiltä käy toki jututtamassa.

Joensuuhun on vakiintunut kiitettävän kokoinen aktiiviporukka. Talvikaudella dojolla harjoitellaan 2-3 kertaa viikossa, seminaareja järjestetään noin kolmesti vuodessa ja paikalliset harjoittelijat kiertävät mielellään erityisesti pohjoisempia leiritapahtumia. Myös näihin keskiviikkoillan treeneihin saapui mukavasti porukkaa. Teimme alkuun muutamia daken taijutsu -harjoituksia ja jatkoimme gossadorin tarkastelulla. Tahti pysyi hyvänä ja kaikki tekivät kiitettävästi töitä koko harjoitusten ajan. Allekirjoittaneella loppui aika vähän kesken, mutta jäipähän tunne, että tänne pitää päästä vielä uudestaankin jatkamaan kesken jäänyttä ajatuksenjuoksua.

Seuraava peruskurssi järjestetään syksyllä ja talvikaudella harjoitellaan 2-3 kertaa viikossa. Myös talvisin järjestetään ulkotreenejä ja mukaan tällöin pakataan lämpimän vaatetuksen lisäksi kahvitermarit. Joensuun dojon tuoreimmat kuulumiset on helpoin tarkistaa heidän instagram-tililtään, jolla on jo yli 500 seuraajaa. Laitahan sinäkin seurantaan bujinkanshindenjoensuu! #bujinkan #joensuu #shindendojo

Kiitos Joensuu treeneistä ja hyvistä keskusteluista, nähdään pian!

-Jenni

PS. Kesäleiri 2019 täyttyy vauhdilla, joten varmista paikkasi edullisempaan ennakkohintaan! Tämän vuoden kesätapahtumasta rakennetaan ennätyksellisen suuri ja paras apu järjestäjille on, että a) juuri sinä tulet mukaan ja b) ilmoitat osallistumisestasi mahdollisimman ajoissa.

PPS. Kesäleirin lisäksi shindeniläisten leirikalenteriin raapustellaan jo hyvää vauhtia merkintöjä joulukuulle tutun biisin tahtiin…

B-B-B-B Bad

B-B-B-Bad

B-B-B-Bad

Bad to the bone

65117576_873038443035636_4786459585005223936_n.jpg

Shindenin kesän aputoimittajat Oulussa 3.7.2019


Olimme suunnitelleet yhteistä treenireissua Oulun dojolle tulevana syksynä, mutta maltti loppui jo heinäkuun alussa. Matka Helsingistä yhdelle Shindenin pohjoisimmista dojoista taittui lentäen helposti tunnissa (ja junallakin matkan olisi tehnyt reilussa viidessä).

Oulun kesätreenikausi alkoi jo toista kertaa bo-kurssilla, joka on avoin kaikille aina aloittelijoista kokeneempiin budoharrastajiin. Bo-kurssilla tehdään monipuolisia aseen hallinnan harjoituksia ja treenataan erilaisia lyöntejä ja tekniikoita esimerkiksi miekkaa vastaan. Bo-kurssi päättyi kesäkuun lopussa, mutta maanantaisin ja keskiviikkoisin Linnanmaan takanurmikolla järjestettävien ulkotreenien pääpaino on edelleen asetekniikassa ja erityisesti pitkissä aseissa. Lisäksi seuralla on sunnuntaisin vakiovuoro OKS:n tatamisalissa.

Oulun seuran vastuuopettajana toimii shihan Ismo Saanio, jonka lisäksi opetukseen osallistuu useampi seuran kokenut harjoittelija. Vierailupäivänämme treenien vetäjänä toimi shidoshi Thor Sundqvist, jonka lisäksi paikalla oli 6 harjoittelijaa. Sää oli ulkotreeniä ajatellen varsin ihanteellinen ja kaksituntinen treeni hujahti hetkessä hanbotekniikoita kihon hapon näkökulmasta tutkiskellen. Oululle tavalliseen tapaan treenit aloitettiin monipuolisella lämmittely- ja lihaskunto-osuudella, johon sisältyneet harjoitteet kukin pystyi tekemään omalle keholle sopivalla tavalla.

Oulussa palataan elokuussa jälleen sisätreenivuoroihin, joita järjestetään neljästi viikossa. Uudet harjoittelijat ovat tervetulleita mukaan Oulun seuran toimintaan milloin tahansa ottamalla yhteyttä seuran yhteyshenkilöihin. (tähän linkki bujinkanoulu.fi) Lokakuussa oululaisia harjoittelijoita on lähdössä jälleen treenimatkalle Japaniin ja marraskuun alussa Oulussa järjestetään Dai Shihan Lauri Jokisen leiri. Suuntaamalla Ouluun 1.-3.11.2019 pääsee siis harjoittelemaan Japanissa opetettuja asioita aivan tuoreeltaan!

Annille treenimatka merkitsi reissua ”kotiseuraan”, jossa harjoittelu on aikoinaan alkanut ja johon yhteydenpito on tiivistä edelleen. Lauralle käynti pohjoisessa oli puolestaan ensimmäinen, vaan ei taatusti viimeinen. Lämmin kiitos Oulun porukalle mukavasta treenisessiosta, tapaamme varmasti pian uudelleen!

- Anni & Laura

PS. Marraskuun Oulun leiriä odotellessa kannattaa käyttää aikansa muutenkin viisaasti ja suunnata heinäkuussa Shinden dojon kesäleirille Tuusulassa!

66072805_2623750934315423_2681698676778205184_n.jpg

Mikkeli 4.7.2019

Dojokierros jatkui Etelä-Savon pääpitäjään eli Mikkeliin. Mikkeliläiset ovatkin vuosien varrella tulleet tutuksi leireillä ja paikkakunnalla järjestetään vuosittain perustekniikkapainotteinen kevätleiri. Toiminta on keskittynyt Mikkelin Kamppailuareenalle, jonka suojissa Shinden Dojo Mikkeli tekee yhteistyötä myös muiden lajien kanssa muun muassa yhteistreenien merkeissä. Kesäisin harjoitellaan kahdesti viikossa sisätiloissa ja lisätreenejä järjestetään ulkosalla kelien salliessa. Seuraava peruskurssi alkaa syyskuun kieppeillä ja Mikkeli kutsuukin kaikki lajista kiinnostuneet mukaan toimintaan!

Etelä-Savon Shinden Dojot Mikkeli ja Pieksämäki tekevät tiiviisti yhteistyötä ja vierailevat toistensa dojoilla säännöllisesti. Vuosi 2019 on juhlavuosi molemmille; Mikkeli viettää 15-vuotis juhlavuottaan ja jo täysi-ikäisyyden ylittänyt Pieksämäki 20-vuotis juhlavuottaan. Jäämme odottamaan, miten yhteisiä synttäreitä ehditään vielä viettämään. Keväällä eteläsavolaiset matkustivat Japaniin harjoittelemaan, mikä lienee yksi parhaimmista tavoista juhlistaa juhlavuotta.

Mikkelin erikoisuuksia on ollut myös aktiivinen junioritoiminta. Viikoittaisten junioritreenien lisäksi junnuvastaava Jukka on käynyt vetämässä ninjakoulun oppitunteja koululuokille peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Osa junnuista on jatkanut pitkään lajin parissa ja siirtynyt jo mukaan aikuisten ryhmään – näistä kolme oivaa esimerkkiä saapui treeneihin myös 4.7. Torstaisiin treeneihin saapui kaikkiaan seitsemän harjoittelijaa, joista Mika hurautti paikalle Pieksämäeltä asti. Treenien teemaksi valikoitui koto ryu -koulukunta ja puolessatoista tunnissa ehdimme tutkiskelemaan kolmea eri kataa. Kiitokset Mikkeli & Pieksämäki treeneistä ja hyvästä fiiliksestä! Etelä-Savo edustaa esimerkillisesti kesäleirillä, joten siellä nähdään taas.

Jenni

PS. Kesäleirille on varmistunut kansainvälisiä vierailijoita ainakin Israelista, Itävallasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Ilmoittautumisia odotetaan myös ainakin Venäjältä, Tanskasta, Virosta ja Latviasta. Mukana edustettuna myös kattavasti Suomen dojot – enää pari viikkoa tähän spektaakkeliin!

65945857_664513737361120_1965483236305928192_n.jpg

Porvoo 6.7.2019

Porvoon visiitille sattui sateentihkuinen päivä, mutta onneksi ulkoharjoituksille on löytynyt paikaksi VPK:n hieno paviljonki. Ulkotreeneihin on siirrytty vasta vastikään ja koleasta kelistä huolimatta harjoittelemaan saapui viisi paikallista harjoittelijaa shihan Tommi Salovaaran ja allekirjoittaneen lisäksi. Kesällä harjoitukset pyörivät kahdesti viikossa, mutta uusien tulijoiden kannattaa ilmoittaa osallistumisestaan yhteyshenkilölle. Porvoolaisia osallistuu kivasti kesäleirillekin; osa paikan päällä yöpyen ja osa hurauttaa paikalle iltatreeneihin työpäivän jälkeen.

Uusia harjoittelijoita otetaan mukaan lennostakin, mutta seuraava vasta-alkajille suunnattu peruskurssi järjestetään syyskuussa. Bujinkan Shinden Dojo Porvoo osallistuu myös Jump In! -harrastetapahtumaan 8.9.2019, jolloin on myös hyvä tilaisuus käydä tutustumassa toimintaan. Porvoon dojo on osallistunut kyseiseen tapahtumaan aikaisemminkin ja tapahtuman kautta useampi harjoittelija on löytänyt bujinkanin pariin.

Porvoon toiminnasta vastaa shihan Tommi Salovaara, mutta Tommin tukena ja turvana on myös useampi kokenut harjoittelija, jotka myöskin vetävät harjoituksia. Tänä lauantaina 6.7. parituntinen treeni vierähti hoteki-katan ja bojutsun parissa. Porvooseen ajoi bussilla nopsaan ja seuraava retki pääkaupunkiseudulta Porvooseen tehtäneen syksyllä, kun Tommi järjestää kolmituntiset lauantaitreenit. Jäämme odottelemaan päivämäärän varmistumista!

-Jenni

70160072_1111794689026327_189135387459846144_n.jpg

Järvenpää 22.7.

Vietimme järvenpääläisten kanssa kesäleirietkot ja treenasimme perustekniikkapohjaisesti kolme tuntia. Kesän harjoitukset pyörivät Järvenpäässä Seurantalolla ja vastavahatulla lattialla meitä luisteli yhteensä kahdeksan henkilöä. Hyvää tasapainotreeniä! Järvenpään, Keravan ja Tuusulan toiminta on niin tiivistä, että voidaan puhua oikeastaan Keski-Uudenmaan dojosta. Vaikka kesällä treenit ovat Järvenpäässä, syksystä lähtien harjoituksia järjestetään lisäksi Tuusulassa ja Kellokoskella. Alueen harjoittelijat vierailevat säännöllisesti myös päädojolla Helsingissä. Keski-Uudenmaan harjoittelijat osallistuvat myös kesäleirille ja vinkkinä kaikille Uudenmaan asukeille, että Tuusulaan on helppo hurauttaa leireilemään vaikka vain iltatreeneihin töiden jälkeen.

Kesällä 2019 Keski-Uusimaan porukka harjoittelee maanantaisin Seurantalolla ja väkeä on riittänyt harjoituksissa kesälomista huolimatta. Vaikkei kesälle ole valikoitunut erityistä teemaa, mahdollistaa ruhtinaallinen kolmen tunnin viikkovuoro sisätiloissa eri asioiden laaja-alaisen tutkimisen. Seuraava peruskurssi alkaa syksyllä ja syyskausi aloitetaan joka tapauksessa perustekniikalla, joten myös vanhojen harjoittelijoiden on helppo tulla harjoituksiin mukaan vaikka pitemmänkin tauon jälkeen. Alueen aktiivinen harjoittelijaporukka kaipaa uutta verta treeneihin ja toivookin, että uudet sekä vanhat harjoittelijat tulevat mukaan treenaamaan. Yhteystiedot löytyvät Shindenin kotisivuilta!

67088141_2366067593609745_8812484502900178944_n.jpg