shindenin kesä

Kesävapaiden kunniaksi Shinden Dojon oma Jenni Tanskanen Helsingistä lähti tien päälle selvittämään, mitä eri dojoilla tapahtuu kesän aikana.

Helsinki-Ichiban besto V 7.-9.6.2019

Ichiban besto -seminaarisarja eteni viidenteen osaansa viikonloppuna Helsingissä. Seminaarin aiheena oli vuoden 2019 shodan-kokeiden koulukuntakatat ja viikonlopun aikana shihanit Leo Hintikka, Heikki Kääriäinen ja Ville Virmajoki opettivatkin kaikkiaan 18 kataa. 18 katan läpikäyminen viikonlopun aikana oli opettajien ja oppilaiden mielestä raskas, mutta antoisa kokemus. Lisähaastetta leiriin toi myös viikonlopulle sattunut hellekeli ja tauoilla gi:n takkeja roikkuikin ympäri dojoa tuulettumassa hikoilun jäljiltä.

Pelkästään koulukuntakatoihin keskittynyt leiri on harvinaisuus Shinden Dojon leiriohjelmistossa ja tiukka aiherajaus asettaa omat haasteensa opettajillekin. Läpikäytäviä katoja oli niin monta, ettei mahdollisuuksia aihealueiden laajemmalle tutkimiselle juuri jäänyt. Muodon lisäksi katoista opetettiin myös syventäviä näkökohtia, mutta infoähkyn minimoimiseksi opetuksessa ei kuitenkaan voinut ammentaa myöskään liikaa tietoa. Opetettujen katojen isosta lukumäärästä ja keliolosuhteista huolimatta opettajat olivat yhtä mieltä siitä, että leirin aikana harjoittelijat tekivät kovasti töitä ja viikonloppuna saavutettiin silminnähtävää kehitystä.

Shodan-kokelaat pitivät seminaaria erittäin hyödyllisenä. Vaikka kaikki kokelaat ovat harjoitelleet ja leireilleet aktiivisesti oli tämä seminaari uusi kokemus, kun koko viikonlopun oli pidettävä tuntosarvet pystyssä, jotta kaikki mahdollinen informaatio tarttuisi mukaan. Kokelaista oli myös tärkeää päästä harjoittelemaan keskenään ja tietoa sekä kokemuksia päästiin jakamaan näin myös kokelaiden välillä.

62014995_1378692075633304_8293413438613356544_n.jpg

Kyseessä oli toinen Ichiban besto -seminaari, jonka Heikki, Leo ja Ville opettivat kolmestaan. Sekä opettajat että oppilaat olivat tyytyväisiä kolmen opettajan komboon. Opettajien näkökulmasta opetusvastuu jakautui tasaisesti kolmen opettajan välille ja tutuista tekniikoista löytyi kollegoiden opetuksen kautta uusia näkökulmia. Shodan-kokelaat, sekä luonnollisesti myös muut harjoittelijat, puolestaan saivat seminaarin aikana monipuolista palautetta opettajien kiinnittäessä huomiota eri asioihin ja painottaessa eri näkökulmia. Yhtenevää opettajien ja shodan-kokelaiden kokemuksissa oli myös se, että leirin aikana saatiin onnistuneesti läpikäytyä raamit katojen osalta, mutta sisällön hiomista täytyy vielä jatkaa. Shodan-kokelaat kokivat saaneensa tärkeitä näkökohtia katojen työstämiseen ja mieleen nousi myös paljon kysymyksiä, joiden perusteella kataharjoittelua on hyvä työstää eteenpäin.

Helsingissä Heikin, Leon ja Villen treenit jatkuvat päädojolla normaalisti kesän aikana ja mahdollisia kesälomia katsotaan tapauskohtaisesti. Heikki sekä Leo jatkavat shodan-kokelaiden valmistamista tulevaan vyökokeeseen ja Ville suunnittelee vaihtavansa Shinden fudo ryu -teeman pian Koto ryu:n. Kesälläkin päädojolla luvassa kaiken tasoisille harjoittelijoille erittäin hyvää treeniä!

- JenniTampere 12.6.2019

Tampereella treenit aloitettiin fiilistelemällä vastajulkaistua kesäleirin traileria! Katso se etusivulta.

Bujinkan Shinden Dojo Tampere on ollut toiminnassa vuodesta 2015 ja päävastuussa on shidoshi Henri Pirinen. Kesäkaudella Tampereen harjoitukset pyörivät ulkosalla 2-3 kertaa viikossa. Harjoitusaikataulua ei ole vielä lyöty täysin lukkoon vaan ajat sovitaan porukalla niin, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle – kesällähän ulkona voi treenata (melkein) missä ja milloin vain. Pääpiirteissään toiminta keskittyy kesällä Vihilahden puistoon ja viihtyisä alue tarjoaakin monipuolisesti harjoittelupaikkoja. Seuraava peruskurssi alkaa syksyllä, mutta uudet harjoittelijat ovat tervetulleita tutustumaan bujinkaniin jo kesän aikana – tarkista siis Tampereen yhteystiedot ja laita rohkeasti viestiä.

Kesän opetuksessa Henri on päättänyt keskittyä pitkiin aseisiin jatkumona viime kesän bo-painotteiselle harjoittelulle eli bokken ja bo kannattaa tamperelaisten kantaa mukaan treeneihin. Talven harjoittelutilat Hervannassa ovat melko ahtaat ja kesällä puiston tarjoamasta tilasta otetaan kaikki hyöty irti. Puistossa etäisyyksien tutkiminen ja hahmottaminen kun on helpompaa eikä matala katto ole häiriötekijänä. Aktiivisesti leireilevä Henri aikoo osallistua kesäkuiselle Jyväskylän leirille ja myös koko kesäleirille, joten tuoretta oppia virtaa varmasti Tampereelle.

Henri on ollut tyytyväinen harjoitteluaktiivisuuteen Tampereella ja uskoo, että kesällä porukkaa riittää harjoituksissa lomista ja reissuista huolimatta. Keskiviikkoiltana Vihilahden puistoon saapuikin Henrin ja allekirjoittaneen lisäksi viisi innokasta harjoittelijaa. Alkulämpimiksi aloitimme kihon hapolla ja tarkemman tarkastelun alle valikoituivat kamaekatat sekä gossadori. Porukka pysyi tarkkaavaisena koko parituntisen ajan esittäen myös hyödyllisiä kysymyksiä. Kaiken kaikkiaan Tampereen pysähdyksestä jäi minulle hyvä fiilis ja tällä dojolla voisin tulla vierailemaan milloin vain uudestaan. Kiitos Tampere – kesäleirillä nähdään!

- Jenni

64314665_621661724980307_4048072969300213760_n.jpgShihan Heikki Kääriäinen Jyväskylässä 14.-16.2019

Bujinkan Shinden Dojon kesäleiri täyttyy hyvää vauhtia ja puolet majoituksesta on jo täytetty. Oma paikka leirille kannattaa varmistaa nopeasti – tsekkaa lisätiedot etusivulta!

Kesäkuun toinen leiri Suomessa järjestettiin Jyväskylässä 14.-16.6.2019 ja opettajaksi saapui shihan Heikki Kääriäinen Helsingistä. Heikki on aikoinaan perustanut Shinden Dojo Jyväskylän ja hänet kutsutaankin säännöllisesti paikkakunnalle opettamaan. Myös tällä kertaa leirille osallistui mukavasti paikallisia sekä ulkopaikkakuntalaisia harjoittelijoita ja paikalla oli päivästä riippuen 15-20 osallistujaa. Teemana oli vyökoetekniikat ja leirillä käytiin läpi kattavasti bo- ja koulukuntakatoja sekä miekkatekniikkaa.

Kesän harjoitukset pyörivät Jyväskylässä täyttä vauhtia koko kesän kolmien treenien voimin ja viikkoon mahtuu kaksien ulkotreenien lisäksi yksi sisätreenivuoro sadekesän varalle. Ulkotreenien paikkaa saatetaan fiiliksen mukaan vaihdella ja onpa tälle kesälle löytynyt uudeksi harjoittelumaastoksi kätketty helmi keskustan tuntumasta. Kesäkaudella harjoittelu painottuu asetekniikkaan ja myös oppilaat voivat toivoa käsiteltäväksi tiettyjä teemoja. Aktiivisen harjoittelijaporukan lisäksi paikkakunnalla vaikuttaa useampia opettajia, joten erityisiä kesälomataukoja opetuksessa ei tarvitse pitää vaikka joku yksittäinen opettaja kesälomareissulle lähtisikin.

Jyväskylä on aina ollut aktiivinen dojo niin seminaarien järjestämisessä kuin seminaareille osallistumisessa. Paikalliset harjoittelijat ovat vakiokasvoja Shinden Dojon seminaareilla ja kesäleirillekin osallistuu 6-10 jyväskyläläistä. Detaljina lisättäköön, että seuran harjoittelijoista 40% on naisia – hienoa, että mimmitkin ovat löytäneet bujinkanin Jyväskylässä. Seuraava peruskurssi järjestetään syksyllä ja talvikaudella harjoituksia on neljästi viikossa. Jos kiinnostus bujinkaniin on jo herännyt ei syksyyn asti tarvitse odottaa vaan harjoituksiin otetaan mukaan myös kesäkaudella.

Jyväskylä – kiitos jälleen vieraanvaraisuudesta, nähdään pian uudestaan!

- Jenni

WhatsApp+Image+2019-06-15+at+18.15.23.jpg

Kajaani 17.6.2019

Hikinen matka bussilla johti Jyväskylästä Kajaaniin tutustumaan Suomen nuorimpaan Shinden Dojoon! Kajaanissa toiminta on alkanut keväällä 2017 shidoshi Juho Ihalaisen muutettua paikkakunnalle Joensuusta. Parissa vuodessa toiminta on ehtinyt jo vakiintua ja Juho on saanut kerättyä kasaan tiiviin ja aktiivisesti harjoittelevan ryhmän.

Harjoituksiin saapui Kajaanin koko aktiiviporukka ja vietimmekin mukavat kaksi tuntia puistossa treenaten. Komeat ukkospilvet onneksi kiersivät meidät eikä pientä tihkusadetta säikähdetty vaan siirryimme puiden alle sateen suojaan. Treeneissä käsittelimme edeltävän viikonlopun Jyväskylän leirin aiheita, tosin joidenkin sattumusten kautta päädyimme lopettamaan treenit perus tehodoki-tekniikoihin – erilainen kiertokulku näissä treeneissä. Tunnelma harjoituksissa oli rento ja välitön ja uskon, että uusi tai vanha bujinkan-harrastaja tuntee itsensä tervetulleeksi tähän porukkaan.

Uudet harjoittelijat Kajaani ottaa mukaan lennosta eli otathan reippaasti yhteyttä Juhoon vaikka jo kesän aikana. Dojon toimintaa ja bujinkania esitellään syksymmällä harrastemessuilla, jolloin on myös oiva mahdollisuus tutustua paikallisiin harjoittelijoihin. Kesän ajan harjoitukset pyörivät kahdesti viikossa. Varsinaisia kesätaukoja ei pidetä, joskin sään vuoksi yksittäisiä ulkotreenejä voi joutua perumaan. Kesäkauden harjoittelu tapahtuukin ulkona ja talvikaudeksi tilat löytyvät Kajaanihallin tatameilta.

Kiitos Kajaani, oli hienoa päästä tutustumaan teihin, nähdään taas!

Jenni

PS. Kesäleirille saapuu vieraita – opettajia sekä oppilaita – pitkin maailmaa. Varmistathan paikkasi tässä ennätyssuuressa Shindenin kesätapahtumassa!

65141757_465394100674123_7616262722857992192_n.jpg


Joensuu 19.6.2019

Kesäkierroksella ennen juhannusta ehdin vielä pistäytymään Joensuussa. Joensuun Shinden Dojo on tunnettu hyvästä ryhmähengestään ja hyvä tunnelma oli aistittavissa myös harjoitusten aikana. Bujinkan-treenien lisäksi Joensuun porukka kokoontuu harrastamaan erilaista liikuntaa sekä järjestää säännöllisesti illanviettoja. Näin kesällä fyysistä kuntoa kasvatetaan lihaskunto- ja porrasjuoksutreeneillä ja viimeisimpänä lajikokeiluna he kävivät seinäkiipeilemässä. Kesäkaudelle 2019 on varattu yksi kiinteä sisävuoro ja lisäksi bujinkania treenataan ulkona sään salliessa. Harjoittelu on keskittynyt urheilutalon tatameille ja piha-alueen nurmikoille, joten jos bongaat mustapukuisia harrastajia temmeltämästä urheilutalon liepeiltä käy toki jututtamassa.

Joensuuhun on vakiintunut kiitettävän kokoinen aktiiviporukka. Talvikaudella dojolla harjoitellaan 2-3 kertaa viikossa, seminaareja järjestetään noin kolmesti vuodessa ja paikalliset harjoittelijat kiertävät mielellään erityisesti pohjoisempia leiritapahtumia. Myös näihin keskiviikkoillan treeneihin saapui mukavasti porukkaa. Teimme alkuun muutamia daken taijutsu -harjoituksia ja jatkoimme gossadorin tarkastelulla. Tahti pysyi hyvänä ja kaikki tekivät kiitettävästi töitä koko harjoitusten ajan. Allekirjoittaneella loppui aika vähän kesken, mutta jäipähän tunne, että tänne pitää päästä vielä uudestaankin jatkamaan kesken jäänyttä ajatuksenjuoksua.

Seuraava peruskurssi järjestetään syksyllä ja talvikaudella harjoitellaan 2-3 kertaa viikossa. Myös talvisin järjestetään ulkotreenejä ja mukaan tällöin pakataan lämpimän vaatetuksen lisäksi kahvitermarit. Joensuun dojon tuoreimmat kuulumiset on helpoin tarkistaa heidän instagram-tililtään, jolla on jo yli 500 seuraajaa. Laitahan sinäkin seurantaan bujinkanshindenjoensuu! #bujinkan #joensuu #shindendojo

Kiitos Joensuu treeneistä ja hyvistä keskusteluista, nähdään pian!

-Jenni

PS. Kesäleiri 2019 täyttyy vauhdilla, joten varmista paikkasi edullisempaan ennakkohintaan! Tämän vuoden kesätapahtumasta rakennetaan ennätyksellisen suuri ja paras apu järjestäjille on, että a) juuri sinä tulet mukaan ja b) ilmoitat osallistumisestasi mahdollisimman ajoissa.

PPS. Kesäleirin lisäksi shindeniläisten leirikalenteriin raapustellaan jo hyvää vauhtia merkintöjä joulukuulle tutun biisin tahtiin…

B-B-B-B Bad

B-B-B-Bad

B-B-B-Bad

Bad to the bone

65117576_873038443035636_4786459585005223936_n.jpg

Shindenin kesän aputoimittajat Oulussa 3.7.2019


Olimme suunnitelleet yhteistä treenireissua Oulun dojolle tulevana syksynä, mutta maltti loppui jo heinäkuun alussa. Matka Helsingistä yhdelle Shindenin pohjoisimmista dojoista taittui lentäen helposti tunnissa (ja junallakin matkan olisi tehnyt reilussa viidessä).

Oulun kesätreenikausi alkoi jo toista kertaa bo-kurssilla, joka on avoin kaikille aina aloittelijoista kokeneempiin budoharrastajiin. Bo-kurssilla tehdään monipuolisia aseen hallinnan harjoituksia ja treenataan erilaisia lyöntejä ja tekniikoita esimerkiksi miekkaa vastaan. Bo-kurssi päättyi kesäkuun lopussa, mutta maanantaisin ja keskiviikkoisin Linnanmaan takanurmikolla järjestettävien ulkotreenien pääpaino on edelleen asetekniikassa ja erityisesti pitkissä aseissa. Lisäksi seuralla on sunnuntaisin vakiovuoro OKS:n tatamisalissa.

Oulun seuran vastuuopettajana toimii shihan Ismo Saanio, jonka lisäksi opetukseen osallistuu useampi seuran kokenut harjoittelija. Vierailupäivänämme treenien vetäjänä toimi shidoshi Thor Sundqvist, jonka lisäksi paikalla oli 6 harjoittelijaa. Sää oli ulkotreeniä ajatellen varsin ihanteellinen ja kaksituntinen treeni hujahti hetkessä hanbotekniikoita kihon hapon näkökulmasta tutkiskellen. Oululle tavalliseen tapaan treenit aloitettiin monipuolisella lämmittely- ja lihaskunto-osuudella, johon sisältyneet harjoitteet kukin pystyi tekemään omalle keholle sopivalla tavalla.

Oulussa palataan elokuussa jälleen sisätreenivuoroihin, joita järjestetään neljästi viikossa. Uudet harjoittelijat ovat tervetulleita mukaan Oulun seuran toimintaan milloin tahansa ottamalla yhteyttä seuran yhteyshenkilöihin. (tähän linkki bujinkanoulu.fi) Lokakuussa oululaisia harjoittelijoita on lähdössä jälleen treenimatkalle Japaniin ja marraskuun alussa Oulussa järjestetään Dai Shihan Lauri Jokisen leiri. Suuntaamalla Ouluun 1.-3.11.2019 pääsee siis harjoittelemaan Japanissa opetettuja asioita aivan tuoreeltaan!

Annille treenimatka merkitsi reissua ”kotiseuraan”, jossa harjoittelu on aikoinaan alkanut ja johon yhteydenpito on tiivistä edelleen. Lauralle käynti pohjoisessa oli puolestaan ensimmäinen, vaan ei taatusti viimeinen. Lämmin kiitos Oulun porukalle mukavasta treenisessiosta, tapaamme varmasti pian uudelleen!

- Anni & Laura

PS. Marraskuun Oulun leiriä odotellessa kannattaa käyttää aikansa muutenkin viisaasti ja suunnata heinäkuussa Shinden dojon kesäleirille Tuusulassa!

66072805_2623750934315423_2681698676778205184_n.jpg

Mikkeli 4.7.2019

Dojokierros jatkui Etelä-Savon pääpitäjään eli Mikkeliin. Mikkeliläiset ovatkin vuosien varrella tulleet tutuksi leireillä ja paikkakunnalla järjestetään vuosittain perustekniikkapainotteinen kevätleiri. Toiminta on keskittynyt Mikkelin Kamppailuareenalle, jonka suojissa Shinden Dojo Mikkeli tekee yhteistyötä myös muiden lajien kanssa muun muassa yhteistreenien merkeissä. Kesäisin harjoitellaan kahdesti viikossa sisätiloissa ja lisätreenejä järjestetään ulkosalla kelien salliessa. Seuraava peruskurssi alkaa syyskuun kieppeillä ja Mikkeli kutsuukin kaikki lajista kiinnostuneet mukaan toimintaan!

Etelä-Savon Shinden Dojot Mikkeli ja Pieksämäki tekevät tiiviisti yhteistyötä ja vierailevat toistensa dojoilla säännöllisesti. Vuosi 2019 on juhlavuosi molemmille; Mikkeli viettää 15-vuotis juhlavuottaan ja jo täysi-ikäisyyden ylittänyt Pieksämäki 20-vuotis juhlavuottaan. Jäämme odottamaan, miten yhteisiä synttäreitä ehditään vielä viettämään. Keväällä eteläsavolaiset matkustivat Japaniin harjoittelemaan, mikä lienee yksi parhaimmista tavoista juhlistaa juhlavuotta.

Mikkelin erikoisuuksia on ollut myös aktiivinen junioritoiminta. Viikoittaisten junioritreenien lisäksi junnuvastaava Jukka on käynyt vetämässä ninjakoulun oppitunteja koululuokille peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Osa junnuista on jatkanut pitkään lajin parissa ja siirtynyt jo mukaan aikuisten ryhmään – näistä kolme oivaa esimerkkiä saapui treeneihin myös 4.7. Torstaisiin treeneihin saapui kaikkiaan seitsemän harjoittelijaa, joista Mika hurautti paikalle Pieksämäeltä asti. Treenien teemaksi valikoitui koto ryu -koulukunta ja puolessatoista tunnissa ehdimme tutkiskelemaan kolmea eri kataa. Kiitokset Mikkeli & Pieksämäki treeneistä ja hyvästä fiiliksestä! Etelä-Savo edustaa esimerkillisesti kesäleirillä, joten siellä nähdään taas.

Jenni

PS. Kesäleirille on varmistunut kansainvälisiä vierailijoita ainakin Israelista, Itävallasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Ilmoittautumisia odotetaan myös ainakin Venäjältä, Tanskasta, Virosta ja Latviasta. Mukana edustettuna myös kattavasti Suomen dojot – enää pari viikkoa tähän spektaakkeliin!

65945857_664513737361120_1965483236305928192_n.jpg

Porvoo 6.7.2019

Porvoon visiitille sattui sateentihkuinen päivä, mutta onneksi ulkoharjoituksille on löytynyt paikaksi VPK:n hieno paviljonki. Ulkotreeneihin on siirrytty vasta vastikään ja koleasta kelistä huolimatta harjoittelemaan saapui viisi paikallista harjoittelijaa shihan Tommi Salovaaran ja allekirjoittaneen lisäksi. Kesällä harjoitukset pyörivät kahdesti viikossa, mutta uusien tulijoiden kannattaa ilmoittaa osallistumisestaan yhteyshenkilölle. Porvoolaisia osallistuu kivasti kesäleirillekin; osa paikan päällä yöpyen ja osa hurauttaa paikalle iltatreeneihin työpäivän jälkeen.

Uusia harjoittelijoita otetaan mukaan lennostakin, mutta seuraava vasta-alkajille suunnattu peruskurssi järjestetään syyskuussa. Bujinkan Shinden Dojo Porvoo osallistuu myös Jump In! -harrastetapahtumaan 8.9.2019, jolloin on myös hyvä tilaisuus käydä tutustumassa toimintaan. Porvoon dojo on osallistunut kyseiseen tapahtumaan aikaisemminkin ja tapahtuman kautta useampi harjoittelija on löytänyt bujinkanin pariin.

Porvoon toiminnasta vastaa shihan Tommi Salovaara, mutta Tommin tukena ja turvana on myös useampi kokenut harjoittelija, jotka myöskin vetävät harjoituksia. Tänä lauantaina 6.7. parituntinen treeni vierähti hoteki-katan ja bojutsun parissa. Porvooseen ajoi bussilla nopsaan ja seuraava retki pääkaupunkiseudulta Porvooseen tehtäneen syksyllä, kun Tommi järjestää kolmituntiset lauantaitreenit. Jäämme odottelemaan päivämäärän varmistumista!

-Jenni

70160072_1111794689026327_189135387459846144_n.jpg

Järvenpää 22.7.

Vietimme järvenpääläisten kanssa kesäleirietkot ja treenasimme perustekniikkapohjaisesti kolme tuntia. Kesän harjoitukset pyörivät Järvenpäässä Seurantalolla ja vastavahatulla lattialla meitä luisteli yhteensä kahdeksan henkilöä. Hyvää tasapainotreeniä! Järvenpään, Keravan ja Tuusulan toiminta on niin tiivistä, että voidaan puhua oikeastaan Keski-Uudenmaan dojosta. Vaikka kesällä treenit ovat Järvenpäässä, syksystä lähtien harjoituksia järjestetään lisäksi Tuusulassa ja Kellokoskella. Alueen harjoittelijat vierailevat säännöllisesti myös päädojolla Helsingissä. Keski-Uudenmaan harjoittelijat osallistuvat myös kesäleirille ja vinkkinä kaikille Uudenmaan asukeille, että Tuusulaan on helppo hurauttaa leireilemään vaikka vain iltatreeneihin töiden jälkeen.

Kesällä 2019 Keski-Uusimaan porukka harjoittelee maanantaisin Seurantalolla ja väkeä on riittänyt harjoituksissa kesälomista huolimatta. Vaikkei kesälle ole valikoitunut erityistä teemaa, mahdollistaa ruhtinaallinen kolmen tunnin viikkovuoro sisätiloissa eri asioiden laaja-alaisen tutkimisen. Seuraava peruskurssi alkaa syksyllä ja syyskausi aloitetaan joka tapauksessa perustekniikalla, joten myös vanhojen harjoittelijoiden on helppo tulla harjoituksiin mukaan vaikka pitemmänkin tauon jälkeen. Alueen aktiivinen harjoittelijaporukka kaipaa uutta verta treeneihin ja toivookin, että uudet sekä vanhat harjoittelijat tulevat mukaan treenaamaan. Yhteystiedot löytyvät Shindenin kotisivuilta!

67088141_2366067593609745_8812484502900178944_n.jpg

syksyn peruskurssi alkaa Helsingissä la 7.9.2019!

Bujinkan Shinden Dojon peruskurssi alkaa Helsingin Vallilassa ilmaisella kokeilukerralla la 7.9.2019 klo 10-14 osoitteessa Mäkelänkatu 62 (5. kerros). Ilmoittaudu mukaan tämän sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!

Peruskurssilla tutustumme lajimme keskeisimpiin perusteisiin ja esittelemme joitakin Bujinkanin monista osa-alueista. Kurssin tarkoituksena on mahdollistaa turvallinen ja hedelmällinen budon harjoittelu jatkoryhmän kanssa, sekä tutustuttaa harjoittelijoita käytännönläheiseen itsepuolustukseen.

Kokeilukerran jälkeen pidetään kaksi kertaa viikossa ti ja to klo 20.00 – 21.30 perustekniikkaharjoituksia, joissa uppoudutaan tarkemmin yksittäisiin tekniikoihin ja tutkitaan niiden käyttömahdollisuuksia myös itsepuolustuksessa.


Peruskurssin aikataulu ja hinta


- Ilmainen kokeilukerta la 7.9.2019 klo 10-14
- Viikottaiset harjoitukset tiistaisin klo 20-21.30 ja torstaisin klo 20-21.30
- Peruskurssin vyökokeet marras–joulukuussa (pvm myöhemmin)

Koko peruskurssin hinta on 140 €. Peruskurssi on suunnattu vähintään 15 vuotta täyttäneille.


Toivotamme koko seuramme voimin teidät kaikki tervetulleiksi harjoittelemaan kanssamme ja löytämään itsellenne antoisan harrastuksen Bujinkan Budo Taijutsusta. Alla olevalla lomakkeella voitte ilmoittautua peruskurssille mukaan. Lisätietoja ja kysymyksiä peruskurssista voi tiedustella sähköpostilla shindendojohelsinki@gmail.com.

Shihan Leo Hintikka
Bujinkan Shinden Dojo Finland


Ilmoittaudu Helsingin peruskurssille

 
Nimi *
Nimi
 

Talven peruskurssi alkaa Helsingissä la 13.1.2018!

Bujinkan Shinden Dojon peruskurssi alkaa Helsingin Vallilassa ilmaisella kokeilukerralla la 13.1.2018 klo 10-13 osoitteessa Mäkelänkatu 62 (5. kerros). Ilmoittaudu mukaan tämän sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!

Peruskurssilla tutustumme lajimme keskeisimpiin perusteisiin ja esittelemme joitakin Bujinkanin monista osa-alueista. Kurssin tarkoituksena on mahdollistaa turvallinen ja hedelmällinen budon harjoittelu jatkoryhmän kanssa, sekä tutustuttaa harjoittelijoita käytännönläheiseen itsepuolustukseen.

Kokeilukerran jälkeen pidetään kaksi kertaa viikossa ti ja to klo 20.00 – 21.30 perustekniikkaharjoituksia, joissa uppoudutaan tarkemmin yksittäisiin tekniikoihin ja tutkitaan niiden käyttömahdollisuuksia myös itsepuolustuksessa.


Peruskurssin aikataulu ja hinta


- Ilmainen kokeilukerta la 13.1.2018 klo 10-13
- Viikottaiset harjoitukset tiistaisin klo 20-21.30 ja torstaisin klo 20-21.30
- Peruskurssin vyökokeet maalis–huhtikuussa (pvm myöhemmin)

Koko peruskurssin hinta on 120 €. Peruskurssi on suunnattu vähintään 15 vuotta täyttäneille.


Toivotamme koko seuramme voimin teidät kaikki tervetulleiksi harjoittelemaan kanssamme ja löytämään itsellenne antoisan harrastuksen Bujinkan Budo Taijutsusta. Alla olevalla lomakkeella voitte ilmoittautua peruskurssille mukaan. Lisätietoja ja kysymyksiä peruskurssista voi tiedustella puhelimitse numerosta 044 211 9696 tai sähköpostilla shindendojohelsinki@gmail.com.

Shihan Leo Hintikka
Bujinkan Shinden Dojo Finland


Ilmoittaudu Helsingin peruskurssille

 
Nimi *
Nimi
 

Syksyn 2017 peruskurssit alkavat Bujinkan Shinden Dojoilla

Syksyn peruskurssit alkavat dojoillamme jälleen. Alla löydät paikkakunnittain alkavat peruskurssit.

Helsinki
Peruskurssin intensiivialoitus 19.-20.8.2017 klo 10.00-15.00, jonka jälken harjoitukset maanantaisin klo 18.00-19.30 ja torstaisin klo 20.00-21.30. Ilmoittaudu tästä -›

Espoo
Peruskurssin aloitus 4.9.2017, harjoitukset maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 19.00. Espoon dojon yhteystiedot -› 

Vantaa, Myyrmäki
Myyrmäessä peruskurssi alkaa 18.9.2017, harjoitukset maanantaisin ja torstaisin klo 19.30. Vantaan dojon yhteystiedot -›

Vantaa, Hakunila
Hakunilassa peruskurssi alkaa 14.8.2017, harjoitukset maanantaisin klo 17.00 ja perjantaisin klo 19.00. Vantaan dojon yhteystiedot -›

Kirkkonummi
Peruskurssi Kirkkonummella alkaa 16.8.2017, harjoitukset keskiviikkoisin klo 19.00 ja sunnuntaisin klo 18.00. Kirkkonummen dojon yhteystiedot -›

Järvenpää
Peruskurssi Järvenpäässä alkaa 20.8.2017, harjoitukset sunnuntaisin klo 19.00. Järvenpään dojon yhteystiedot -› 

Jyväskylä
Peruskurssi alkaa 5.9.2017, harjoitukset TI 19:45 ja TO 20:30. Jyväskylän dojon yhteystiedot -›

Mikkeli
Peruskurssi Mikkelissä alkaa 11.9.2017 klo 18.30. Mikkelin dojon yhteystiedot -›

 

Ajatuksia budosta ja läsnäolosta

Budossa harjoitellaan läsnäoloa. Tällä viikolla treeneissä puhuttiin tilanteesta, jossa harjoittelija kolhaisi päänsä Japanissa matalalla olevaan oven karmiin. Ovet ovat siellä matalia. Pointti tässä oli se, että hetkellä jolloin ajatuksesi on muualla, toimit ilman että olet läsnä, sattuu vahinkoja.

Perusharjoituksessa ollaan zanshin. Voisi sanoa vaikka, että olet hereillä. Olet valmiusasennossa, kun harjoittelupari hyökkää ja olet valmis. Pää on oltava tyhjä. Tässä hetkessä.

Tätä valmiutta ja läsnäoloa meillä kaikilla pitäisi olla elämässä. Jos suuresti ajattelet tulevaa ja suunnittelet liikaa niin ahdistut. Suunnitelmilla on tapana mennä pieleen. Ainakin jos orjallisesti yrität pysyä niissä olematta joustava. Jos ajatuksesi taas laahaa menneessä, saatat masentua. Kuitenkin, kun olet ajatuksissasi tai prosessoit jotain, niin et ole läsnä.

Kaikki me olemme ajatuksissamme ja prosessoimme. Sille on oma aikansa.

Kolme perusajatusta, joita itse yritän noudattaa.

  1. Mennyttä et voi muuttaa, mutta voit hyväksyä sen sellaisena kuin se on. Voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.
  2. Nykyisyydessä voit vaikuttaa joihinkin omiin asioihisi. Tekemisiisi. Voit valita mitä seuraavaksi syöt, millaiset elämäntapasi ovat, miten suhtaudut asioihin jne. Voit hyväksyä kulttuurin, jossa elät ja säästää voimasi sen sijaan, että vastustat ja tuhlaat voimiasi asioihin, joita et voi muuttaa. Ota tilanteet vastaan uniikkeina tapahtumina, koska sitä ne kaikki ovat. Suhtaudu samoin myös ihmisiin. Vaikka nykyihminen usein sortuu siihen, että yrittää päässään muodostaa jonkinmoisia logiikoita ja säännönmukaisuuksia, en usko että on olemassa sääntöä, jonka oikeasti voi monistaa. Tällä tarkoitan esimerkiksi tilannetta, että koska elämässäni olen havainnut, että tällaisessa tilanteessa käy näin, niin aina tällaisessa tilanteessa käy näin. Yksinkertaista. Ota jokainen tilanne, kuin se olisi ensimmäinen kerta kun siinä olet. Koska se on. Tällä asenteella elämä on paljon kivempaa ja se on seikkailu. Suhtaudu asioihin kuin kolmevuotias. Ole aina luova.
  3. Tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Siihen voi jossain määrin vaikuttaa, mutta sitä ei voi suunnitella liikaa. Pitää olla joustava ja kestävä kuin paju tuulessa. Mikään ei ole varmaa paitsi muutos. Kaikki muuttuu koko ajan. Tämä pitää hyväksyä.

Shidoshi Jani Vihervuori
Bujinkan Shinden dojo

Miten valita kamppailulaji tai taistelulaji joka sopii sinulle?

Mitä olet hakemassa? Kamppailua? Taistelua? Rauhaa?  Useimmat kamppailulajeista kyllä kasvattavat fyysistä kuntoa ja huoltavat kehoa. Rajuimmat taas rikkovat kehoa.

Jos haet pelkkää urheilua, kuntoilua ja olet kilpailuhenkinen, valitse joku laji, jossa urheillaan ja kilpaillaan. Muista kuitenkin, että nämä sopivat huonosti itsepuolustukseen. Nämä ovat urheilua. Ja kun joku veti nyt herneen nenään niin kerron että miksi:

  • säännöt: todellisessa tilanteessa ei ole mitään sääntöjä, ei ole tuomareita, törkeämpi voittaa helposti
  • vastustajan samankaltaisuus: todellisessa tilanteessa toisella voi olla aseita, useita kavereita, erilainen tyyli taistella, kuin juuri näiden em. sääntöjen pohjalta laadittu tekniikkalista
  • ympäristö: ei ole tatamia, on betonia, sepeliä, kiviä ja juuria, alue ei ole rajattu, varustuksesi on eri kuin tatamilla
  • vahingoittumiriski: ei ole lääkäreitä heti saatavilla jos jotain sattuu ja sitä matsia ei vihelletä poikki, taistelutilanne on aina riski ja urheiluhenkiset ottavat usein isoja riskejä jo omassa lajissaan, jossa apua on usein heti saatavilla
  • epätodellinen turvallisuuden tunne: mitaleilla ja alkoholilla buustattu ego on todella vaarallinen itsellesi ja muille

Kilpailutilanne on siis hallittu kamppailutilanne, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se muistuttaa enemmän sitä kun Kaisa Mäkäräinen hiihtää ja ampuu. Vertaa todellisuutta vaikkapa Simo Häyhään toisessa maailmansodassa. Kumpikin hiihtää ja ampuu. Olosuhteet ovat kuitenkin toiset. Ei siinä, Kaisa hiihtää ja ampuu kyllä hienosti. Ja urheilu on ihan okei.

Esimerkkeinä judo, kilpakarate, paini, kilpataekwondo, vapaaottelu, brassijutsu, kendo yms urheilulajit.

HAETKO ITSEPUOLUSTUSTA?
Moni tätä myy. Mutta toteutus on sitten jotain muuta. Jos nimenomaan haet itsepuolustusta ja selviytymistä, kannattaa harkita krav magaa, ninjutsua, jujutsua, hapkidoa yms. Eli lajia jossa ei kilpailla. Ja jonka juuret ovat sodassa. Sodassa idea on selviytyminen eikä voittaminen kuten urheilussa. Olipa laji mikä hyvänsä niin suurin tekijä olet sinä itse. Sinusta joko on siihen tai ei. Ja suuri merkitys on myös opettajalla. Valitettavan monet opettajat opettavat itsepuolustusta vaikka eivät ole itse edes olleet tällaisessa tilanteessa. Se on vähän kuin neitsyet opettaisi seksiä. Mutta kun aloitat, niin sieltä niitä oikeasti kokeneitakin löytyy. Ja opit ajan kanssa asioita syvemmin.

Lyhyet itsepuolustuskurssit ilman muuta pohjaa ovat mielestäni vähintäänkin arveluttavia. Tässä itsepuolustuskurssi lyhyesti: älä soita turhaan suutasi ja juokse pakoon jos se vaan on mahdollista. On tyhmää jäädä egonsa vankina konfliktiin jos on vaihtoehto.

Eri lajit ovat laajuutensa puolesta erilaisia ja oppiminen tapahtuu eri aikarajoissa.

Nopein on tietääkseni krav maga, johtuen suppeudestaan. Tekniikoita ei alunperin ole paljoa. Mitä täällä erityisesti arvostan on asenne. Tosin tässäkin adoptoidaan koko ajan jatkuvasti tekniikoita alkuperäisen sotilastaidon ulkopuolelta.

Hitain lienee Bujinkan, koska se sisältää käytännössä yhdeksän eri 'lajia'. Oppimista riittää loputtomasti. Tämä on jo tie jota voi kulkea, ei mikään kurssi.

Lajeja itsepuolustukseen:
Jujutsukoulut, bujinkan(ninjutsu), krav maga, hapkido, sotilastaekwondo.

Vinkki: Suhtaudu tervein arveluin sanoihin combat, ultimate, survival, tactical jne lajin tai seuran nimiin liitettynä. Usein urheilua tarjotaan itsepuolustukseen juuri näillä termeillä. Ja lue kohta urheilu uudelleen. Ja usein ihan käypäsistä lajeista yritetään tehdä kaupallisempia laittamalla sinne joku kovuutta kuvaava sana. Kauppiaan sydän myytäessä sotataitoja on aina arveluttavaa. Onko ideana kuitenkin vaan lähinnä rahanteko?

HAETKO TRADITIOTA? HENKISTÄ PUOLTA?

Traditiota tarjoavat vanhat lajit. Sata vuotta vanha laji on vielä nuori. Jos lajilla on juuret ja katkeamaton traditio jo tuhansien vuosien takaa, se on melko lailla testattu oikeassakin elämässä. On sitten eri asia taas, onko opettajasi testattu. Ja mitä siellä tuhannen vuoden aikana on tapahtunut.

Jotkut lajit ovat keskittyneet hiomaan pelkästään omien tekniikoiden hienoutta. Lajin pitäisi kehittyä aikojen saatossa, jotta se on elävä. Olen esim. nähnyt japanilaisia koryu-kouluja, joiden tekniikat eivät kestä enää nykypäivän olosuhteita. Ne ovat tällöin vain kuolleita muotoja. Mutta traditiotakin täytyy ylläpitää ja myös vanhoja muotoja treenata. Ne sitten yhdistetään nykypäivän erilaisiin aseisiin. Henkistä puolta löytyy esim. aikidosta, perinteisestä karatesta ja bujinkanista, jotka vielä juuriltaan hakevat elävää tietoa. Näissä on myös filosofiaa, henkistä hyvinvointia ja suorastaan uskonnollisuuttakin tarjolla.

Tässäkin kannattaa satsata opettajaan, joka pyrkii itse kehittymään jatkuvasti ja näin nostaa muita mukanaan inspiroiden. Itsellä kokemus on kertynyt enimmäkseen bujinkanista ja vuosien varrella olenkin löytänyt täältä enemmän syvyyttä kuin uskoinkaan.

HAETKO KUNTOILUA?
Kaikki nämä lajit kohottavat kuntoa ja notkeutta, intensiteettihän oikeastaan riippuu sinusta. Urheilu on räjähtävämpää. Itse juoksen. Ja treenaan.

MIKSI VALITA BUJINKAN?
Itse harrastin 10 vuotta judoa, jossa puhuttiin samuraijuurista yms. En kuitenkaan koskaan näistä aiheista kysyessäni saanut vastausta, koska kukaan ei tiennyt traditionaalisesta judosta tai samuraista juurista juuri hölkäsen pöläystä. Mainoslauseita. Laji on täysin urheilua nykyään. Jigoro Kano kääntyisi haudassaan. Gendai budoa, joka on luotu kyllä vanhojen taitojen pohjalta mutta rauhanaikaan. Tiikeristä on tehty hampaaton. Kaipasin jotain muuta kuin urheilua. Ilokseni löysin Bujinkanin parista vastauksia ja tekniikkaa jonka juuret ovat syvemmällä kuin urheilussa. Judo jäi. Bujinkan ja ninjutsu tuli jäädäkseen.

Laji käsittelee tradition ohella ja kautta todellista konfliktia ja on täysi sotataito. Juuret ovat syvällä. Siinä tavoitellaan myös tiettyä henkistäkin heräämistä ja satoria eli valaistumista. Polku on pitkä, suorastaan loputon ja se kasvattaa ihmistä niin fyysisesti kuin henkisestikin.

MITÄ BUJINKAN TOI MINULLE?
Olen oppinut elämään paremmin ja muita huomioonottavaisemmin. Olen oppinut puolustamaan itseäni ja muita. Osaan huolehtia kehosta ja mielestä. Ja huoltaa niitä. Ymmärrän konfliktin lainalaisuudet ja olen tätä kautta löytänyt onnellisemman elämän, ystäviä ja voisiko sanoa uuden kansainvälisen perheen omani rinnalle. Olen rauhan mies.

Voin treenata lähes missä maailmanosassa tahansa. Käyn japanista hakemassa vuosittain inspiraatiota ja sisältöä eteenpäin kehittymiseen. Treenaan ja opetan leireillä. Tekniikkaa on enemmän kuin riittävästi, se on käytännöllistä ja inspiroivaa.

Voin sanoa harjoittelevani ihan oikeaa taidemuotoa. Martial arts tarkoittaa sodan taiteita. Samalla harjoittelen ja opetan lajia edelleen.

Bujinkan budo taijutsu on todella täydellinen sotataito, kun sitä tarkastelee vuosien harjoittelun jälkeen. Nykyään pyrin elämään hetkessä ja balanssissa. Ja jatkan treenaamista. Tänä vuonna on budoharjoittelua takana 26 vuotta. Ja olen mielessäni hyvä aloittelija. Jos siis haluat enemmän kuin mustan vyön niin hanki uusi elämä aloittamalla bujinkan. Mene peruskurssille, se on mainio alku. Ja pysy tiellä. Pääasia on ettei lopeta.

Jani Vihervuori
Bujinkan Shihan

Mitä on itsepuolustus?

Usein minulta kysytään itsepuolustuksesta ja mitä se on. Tarkastelen tässä artikkelissa sitä omasta näkökulmastani, joka on muodostunut yli 25v kokemuksestani kamppailulajien parissa.

ITSEPUOLUSTUS
Se on itsen puolustamista. Nopea mielikuva aiheesta on monella sitä, että osaa tapella tai on ns. kova jätkä. Itsen puolustamista kannattaa kuitenkin miettiä laajemmin. Vaikka olisit miten mestari missä tahansa lajissa, seuraavat seikat joko vahvistavat tai heikentävät sinua.   

UNI JA LEPO
Jokaisen tarvitsee olla tietoinen unen laadusta, riittävyydestä ja itselle sopivasta määrästä. Kuuntele itseäsi. Oletko nukkunut tarpeeksi? Millä tavalla unen laatu tai unenpuute vaikuttaa? On tutkittu, että unenpuute tekee autoilusta yhtä vaarallista kuin se a lkoholia nauttineena. Se heikentää tarkkaavaisuutta ja reaktioaikaa samalla tavoin. Itsepuolustus alkaa perusasioista; jos suorituskykysi  on jo valmiiksi rajoittunut, kuinka selviät ihan perusasioista?

PÄIHTEET
Päihteiden käyttö heikentää suorituskykyä monella tavoin jo vähäisissä määrin. Unen laatu kärsii, elimistö kuormittuu, henkinen tasapaino järkkyy. Runsas päihteiden käyttö luo vaaratilanteita ja harkitsemattomia valintoja. Runsas käyttö johtaa usein tapaturmiin. Myös sosiaalisissa tilanteissa se johtaa usein harkitsemattomaan kielenkäyttöön. Harkitsemattomiin irtosuhteisiin heittäytyminen ei tee myöskään hyvää mielentilalle. Myös raiskaukset ovat usein alkoholinkäytön sivutuote, lähdetään sitten jonkun tuntemattoman asunnolle tai ollaan jopa nautittu niin paljon että ollaan puolustuskyvyttömässä tilassa.  

RUOKAVALIO
Olet sitä mitä syöt. En ota kantaa ruokavaliohin sinänsä, koska näitä koulukuntia on monia. Syömällä tiedostamattomasti mitä vaan roskaa ja liian suuria määriä vaikutukset alkavat ajan kanssa näkyä. Tärkeintä ruokavaliossa on tiedostaminen syömisessä ja sitä kautta itselle sopivan tavan löytäminen.

STRESSI
Stressiä on kaikilla. Se on yksi suurimmista sairauksien aiheuttajista joten kannattaa kehittyä sressinhallinnassa. Myös ruokavalio stressaa kehoasi. Kaikkea sopivasti.

KUNTO, LIIKUNTA
Fyysisestä kunnosta huolehtiminen on yksi terveyden ja sitäkautta itsepuolustuksen peruspilareista. Kannattaa kuitenkin muistaa että kohtuus kaikessa. Moni hajottaa itsensä myös menemällä tässä yli.

MEDIAVALINTA
Tänä päivänä kannattaa kiinnittää huomiota myös medioiden käyttöön. Kauanko käytät aikaasi eri medioihin? Viekö media huomiosi arkisista askareistasi? Oletko tarkkaavainen liikenteessä, olitpa matkalla jalan tai kulkuneuvolla? Ettet vaan huomaa olevasi keskellä tilannetta jonka tarkkavaisuudellasi olisit voinut kiertää? Sosiaalinen media sisältöineen ja julkaisuineen on myös oma vaaratekijänsä kun mietit sydäntäsi. Saatat kertoa itsestäsi liikaa. Myös lukemasi sisällöt vaikuttavat mielialoihisi.

SYDÄN, BALANSSI
Siinä missä hoidat kehoasi, hoidat myös sydäntäsi. Sydämellä tarkoitan henkistä balanssia. Kannattaa suojella niin sydäntä kuin kehoa. Tasapaino pitää löytyä niin henkisesti kuin fyysisesti.

Voit ainakin jossain määrin valita sinuun vaikuttavat asiat ja sen miten asioihin suhtaudut. Ole positiivinen optimisti.

SEURA
Tykkäämme kuulua joukkoon. Olemme laumaeläimiä. Valitse seura jossa olet. Valitse lauma johon kuulut.

TARKKAAVAISUUS
Ole läsnä. Tässä hetkessä. Älä ole päässäsi miettimässä liikaa ahdistavaa tulevaisuutta ja suunnittelemassa. Älä myöskään murehdi turhaan menneitä, ne ovat menneitä jo. Älä sulje itseäsi ulos tästä hetkestä: esim. puhelimella roikkuminen sulkee sinut ulos tästä hetkestä ja saatat huomata olevasi keskellä ikävää tilannetta.


Tässä muutama ihan perusasia, joita voi hyvällä syyllä kutsua itsepuolustukseksi. Vasta tämän jälkeen alkaa konfliktitilanteiden ja niiden menettelymallien pohtiminen. Kun nämä asiat ovat jotenkin hallinnassa, voidaan vasta siirtyä miettimään eri kamppailulajeja ja metodeja. Lajeja on paljon. Itse olen jossain määrin tutustunut ja ollut jonkinlaisessa kontaktissa judoon, ninjutsuun, jujutsuun, kilpakarateen, klassiseen karateen, hapkidoon, brassijutsuun, vapaaotteluun, krav magaan, aikidoon, kendoon, thai boxingiin ja nyrkkeilyyn. Tästä siirrytään seuraavaan aiheeseen eli  miten valita kamppailulaji, joka sopii sinulle?


Jani Vihervuori
Bujinkan Shihan